po etna strana pretraga kontaktirajte nas broj posjeta: 83643
           U D K S           
 
Navigacija
Info
broj članova: 201

Ova stranica je donirana od strane:
Mediana Creative DesignŽelite pomoći
Kao Sponzor

Kao Donator

Kao Volonter
 

Vijesti


Gostovanje u emisiji Centralni zatvor Otvorene mreže
2017-03-28
U  izdanju emisije Centralni zatvor Radia Otvorena Mreža, koja je emitirana 27.03.2017. godine, a koju je uređivao i vodio Darko Došlo, čiji gost je bio Izvršni direktor Udruženja distrofičara Kantona Sarajevo Almir Šahmanija, razgovaralo se o položaju osoba sa invaliditetom u BIH.

Osobe sa invaliditetom predstavljaju najugroženiju, najisključeniju i najmarginaliziraniju grupu u našem društvu. Poteškoće i prepreke sa kojima se ova populacija svakodnevno susreće variraju od ostvarivanja osnovnih životnih potreba do prava na kretanje, obrazovanje, rad itd.

I gost ovog izdanja emisije Centralni zatvor Almir Šahmanija, Izvršni direktor Udruženja distrofičara Kantona Sarajevo, istakao je da dosta toga nije prilagođeno osobama sa invaliditetom, da na svakom koraku postoje arhitektonske barijere koje onemogućavaju normalno kretanje. "Dok sam bio mlađi u glavi su uvijek postojale misli da li vas neko gleda drugačije, da li ću imati porodicu, hoću li se moći ostvariti kao čovjek, ali hvala Bogu uspio sam u svemu tome i moja porodica je nositelj mog stimulansa za dalje", kazao je Almir.

U emisiju se javio i Nerin Dizdar, savjetnik direktora Fonda za profesionalnu rehabilitiaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom. "Ključni problem našeg Fonda je nepoštivanje zakona, jer svi poslodavci u Federaciji BiH dužni su na 16 radnika zaposliti jednu osobu sa invaliditetom. U suprotnom, moraju direktno na račun Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom platiti iznos od jedne četvrtine prosječne plaće u FBiH", kazao je Dizdar.

Emisiju Centralni zatvor, kao i komentare slušalaca možete poslušati na sljedećem linku: https://soundcloud.com/udri-muski/cz-2703Ministarstvo za rad,
socijalnu politiku,
raseljena lica i izbjeglice
Kantona Sarajevo


Federalno Ministarstvo
rada i socijalne politike


Općina Centar Sarajevo


Općina Novi Grad
Sarajevo


Ministarstvo za
ljudska prava i izbjeglice
Bosne i Hercegovine

ZAŠTO JA?
ZAŠTO JA?

Moj Deni
Moj Deni

Brosura za zdravstvene radnike<br>o ophodjenju prema<br>osobama s invaliditetom
Brosura za zdravstvene
radnike o ophodjenju prema
osobama s invaliditetom


Integracija djece sa invaliditetom<br>u otvorenu sredinu
Integracija djece sa invaliditetom
u otvorenu sredinu


Katalog radnih mjesta za osobe sa invaliditetom
Katalog radnih mjesta
za osobe sa invaliditetom


Invalidnost i misicna distrofija
Invalidnost i misicna distrofija

Uputstvo za rodiitelje
Uputstvo za roditelje

Misicnene distrofije
Mišićne distrofije

 
 
   


©UDKS 2008